East West Centar slavi 10 godina uspješnog rada

Teatarska kompanija iz Sarajeva “East West Centar” na čijem čelu je istaknuti reditelj Haris Pašović,  ove godine slavi 10 godina uspješnog rada. Protekla, 2014. za ovu nezavisnu međunarodnu kulturnu organizaciju bila je jedna od najuspješnijih.

– U teatru je “East West” producirao zajedno sa Nacionalnom misijom Republike Francuske “Centenaire,” multimedijalni događaj “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova.” Ovu predstavu izvedenu na godišnjicu Sarajevskog atentata na Latinskoj ćupriji podržala je Evropska unija. U predstavi je učestovalo više od 600 učesnika iz 12 zemalja- istakli su iz direkcije “East Westa”.

Višestruko nagrađivana predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”  gostovala je u Narodnom pozorištu u Podgorici, zatim u Nikišiću, Visokom i Konjicu. “East West” je, također, bio koproducent predstave “Pobunjenik M.K.” u režiji Nermina Hamzagića. U videu, “VISA World Cup” je angažirao “East West” za kreaciju videa o bh. navijačima. Video u režiji Pašovića je bio najgledaniji evropski video u ovoj seriji tokom Svjetskog nogometnog prvenstva.

– U vizualnoj umjetnosti “East West” je imao izložbu sarajevskih fotografa “Sarajevska crvena linija” u Istanbulu u Gradskoj galeriji “Beyoglu”. Zajedno sa kulturnom organizacijom Art & Life Istanbul inicirao razmjenu izložbi likovnih stvaralaca BiH i Turske. U “East West-u” je gostovao Kris Derkon (Chris Dercon), jedan od najvećih svjetskih kulturnih mislilaca. Održao je predavanje “Sve se može promijeniti”. Haris Pašović je održao predavanje o “Sarajevskoj crvenoj liniji” u Muzeju moderne umjetnosti u Roterdamu – istakli su iz “East Westa”.

U muzici, “East West” je izveo gala koncert “Pjesme ovodi, hljebu i ljubavi” za učesnike međunarodne konferencije European Foundation Centra. BBC je pozvao Harisa Pašovića da svojim esejom otvori seriju “Rat koji je promijenio svijet” za “World Service” i publiku od 44 miliona slušalaca. Direktor “East Westa” je također učestovao na ovogodišnjem Central European Forum u Bratislavi kao jedini predstavnik sa Balkana.

Za ovu godinu “East West Centar” priprema niz projekata kojim će obilježiti svoj jubilej.

– See more at: Dnevni avaz