Deset godina East West Centra uz promociju knjige i izložbu postera

Neke od najznačajnijih predstava posljednjih godina, nastale su u produkciji East West centra.

Hamlet, Faust, Lutkina kuća, Klasni neprijatelj, Fudbalske priče, Ruže za Anu Terezu, Evropa danas, Osvajanje sreće…

Svaka od ovih predtava nosi potpis jednog od najpoznatijih redatelja u regiji, Harisa Pašovića. Ovaj je umjetnik prije deset godina pokrenuo osnivanje nezavisne teatarske kuće i tako je nastao East-West centar.

Povodom deset godina uspješnog djelovanja u Galeriji Novi hram upriličen je svečani događaj na kojem je promovirana knjiga 10 godina East West Centra.

“Kada smo krenuli sa Hamletom, u početku smo mislili da će to biti deset predstava i da će to biti vrhunac. A onda je publika rekla mi želimo još, pa smo planirali još deset. Onda smo krenuli s Hamletom po gradovima Evrope i po Bosni i Hercegovini. A onda se rodila nova predstava Faust” prisjetio se Haris Pašović početaka East Eest centra.

‘Igrali smo u preko četrdeset gradova Bosne i Hercegovine, medju kojima su Rudo, Stolac, Sokolac, Ključ, Derventa, Vareš… Igrali smo u ambijentima – ispred britanske kasarne u Derryju u Sjevernoj Irskoj, na Latinskoj ćupriji u Sarajevu i ispod Starog mosta u Mostaru. Za sve ove godine nikome nismo ostali dužni ni deset KM” naglasio je Pašović promovišući monografiju u kojoj su obuhvaćeni dokumenti o prethodnih deset godina.

Istom prilikom otvorena je izložba mnogobrojnih plakata East-West centra koja će se moći pogledati u Galeriji Novi hram do 20. maja. 2016.godine.

Radio Sarajevo